Gå till innehållet

Professor: Våra utsläpp dyrare än beräknat

Koldioxidutsläppen kommer bli dyrare för våra barn och barnbarn än vad världens regeringar räknar med i dag. Det skriver Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, tillsammans med sex andra forskare i tidsskriften Nature.

Det här kan bli dyrt i framtiden. Foto: Maths Nilsson

Det här kan bli dyrt i framtiden. Foto: Maths Nilsson

– De modeller som nu används tar inte tillräcklig hänsyn till flera kostnader. Vi argumenterar för att man måste värdera dem högre, och då måste vi också göra mer för klimatet, säger han till P4 Göteborg.

Det är svårt att avgöra hur mycket skada koldioxidutsläpp kommer att göra i framtiden och hur dyrt det kommer bli, men Thomas Sterner och hans kollegor menar att de befintliga beräkningsmodellerna är bristfälliga eftersom de inte tar hänsyn till kostnader som förknippas med social oro och fallande ekonomisk tillväxt.

Att ha rätt beräkningsmodeller är viktigt eftersom det troligen satsas mer på klimatförbättrande åtgärder i dagsläget om kostnaden för utsläppen i framtiden är högre än förväntat.

Lösningen är enligt forskarna att göra modellerna mer avancerade genom vetenskapliga samarbeten och att inse att det är våra barn som får betala kostnaden om vi räknat med för låga kostnader.

– Vi kör på med våra kolkraftverk och våra besinslukande bilar, och så kommer framtida generationer att få betala kostnaderna, säger Thomas Sterner.

Källa: P4 Göteborg

Mer att läsa