Gå till innehållet

Priset på elfenben halverat i Kina – ljus i slutet av tunneln för elefanter

Afrikansk elefant. Foto: Johan Siggesson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-johan-siggesson/

Afrikansk elefant. Foto: Johan Siggesson 

Priset på illegalt elfenben har nästan halverats i Kina de senaste 18 månaderna, enligt organisationen Save the Elephants. Anledningen är att allmänheten blir allt mer upplyst om elefanternas situation, att president Xi Jinping sagt att han kommer förbjuda handeln, utökade tillslag mot korruption och en svagare ekonomi.

Priset på rå elfenben tredubblades på tre år till ungefär 2100 dollar år 2014, men därefter har det nästan halverats till 1100 dollar i november 2015.

Iain Douglas-Hamilton, grundare av organisationen Save the Elephants, säger sig bli uppmuntrad av rapporten och menar att Xi Jinpings och Barack Obamas gemensamma utspel i september om att förbjuda elfenbenshandeln har haft stor betydelse. Nu är det dock “avgörande” att löftet blir lagstadgat så fort som möjligt. Vissa samlare har köpt på sig elfenben eftersom de räknat med att tillgången snart kommer bli än mer begränsad i takt med att allt färre elefanter återstår. Om Kina inför handelsförbud kan dessa samlare ha gjort en väldigt dålig affär.

Rapportens författare Lucy Vigne och Esmond Martin kunde under veckors faktainsamling i åtta kinesiska städer inte se ett enda elfenbensföremål säljas. De menar att det beror på en försämrad kinesisk ekonomi och en anti-korruptionskampanj, men det har också genomförts stora informationskampanjer. Statlig media har bidragit med att sända kampanjer med kändisar som basketspelaren Yao Ming, Prince William och brittiska fotbollsspelaren David Beckham upp till 71 gånger per dag.

– Halveringen av elfenbenspriset i Kina är ett viktigt första steg till att avsluta Afrikas elfenbenskris. Även om det återstår mycket arbete är det här goda nyheter för Afrikas elefanter och Kinas myndigheter ska ha beröm för dessa framsteg. Det finns ljus i slutet av tunneln för elefanter, sa WildAids chef Peter Knights.

Källa: Washington Post

Mer att läsa