Gå till innehållet

Populär talande papegoja snart utrotad i det vilda

Grå Jako. Foto: DickDaniels (http://carolinabirds.org/) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19293643

Grå Jako. Foto: DickDaniels – Own work, CC BY-SA 3.0, 

På 1990-talet var det fullt av grå jakos i Ghana. Flockar med tusentals fåglar var inte ovanliga. Enligt en ny rapport har de nu nästan helt försvunnit från flera länder i Afrika. Anledningen är dels skogsskövlingen, men också att fåglarna är så populära som husdjur.

Grå jako är kända för att vara oerhört bra på att härma ljud och mänskligt tal och förekommer ofta i olika tv-shower där de visar sig kunna flera hundra ord och uttryck (se filmer längre ner på sidan). Det är också en av anledningarna till att de är så populära som husdjur och därmed att de försvunnit i det vilda.

Sedan 1980-talet har det skett över 800 000 legala registrerade importer av grå jakos till USA, men det är långt ifrån alla som tagits från sina vilda liv. Det beräknas att 45 till 65 procent av alla grå jakos dör innan de når exportmarknaderna. BirdLife International räknar med att minst en miljon fåglar fångats bara de senaste 20 åren.

– Grå jakons populationer i Ghana har minskat katastrofalt och arten är nu mycket sällsynt i hela landet, berättar Nigel Collar, på BirdLife International som varit med och skrivit den nya rapporten.

Sedan 1992 har Ghana förlorat 90-99 procent av sina går jakos och det sker även i Uganda, Rwanda, Tanzania och i hela fågelns utbredningsområde. Utvecklingen har döpts till “Afrikas tystnad” av de som jobbar med att rädda arten.

1992 förbjöd USA importen av grå jako. Det dröjde 15 år till innan EU följde efter, men även handeln i fångenskap drabbar de vilda populationerna.

– Vad många inte vet är att uppfödningen i fångenskap i vissa delar av världen, framför allt i Sydafrika och Mellanöstern, är kraftigt beroende av vilda fåglar som avelsdjur. Det är billigare att köpa vildfångade fåglar och avla från dem istället för fåglar i fångenskap som tar flera år innan de blir könsmogna, berättar Rowan Martin, chef på World Parrot Trust.

Enbart från Sydafrika exporteras 40 000 fåglar per år och med landets svaga lagar sker också en utbredd illegal import av vildfångade fåglar. Det finns därmed en risk att en grå jako som köpts i fångenskap har bidragit till den illegala fångsten av vilda fåglar. För att vara säker på att så inte skett – be om papper. Ta sedan en funderare på om en väldigt social art som i det vilda lever i stora flockar i vidsträckta skogar och som varje dag flyger många kilometer vill leva sitt ibland över 60 år långa liv i fångenskap. Grå jakon må vara bra på att härma ljud, men hur den föredrar att leva sitt liv kommer den troligen inte kunna berätta.

Exempel på grå jakos tal och ljudhärmande:

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=9y3VX8VU9kI”]

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=mAp6X0zZfx0″]

Källa: National Geographic

Mer att läsa