Gå till innehållet

Polisen misstänker tjuvjakt i hela Värmlands län

Varg i hägn. Foto: Frida Hermansson http://www.natursidan.se/nyheter/naturfotograf-frida-hermansson/

Varg fotograferad i hägn. Foto: Frida Hermansson 

Redan för tre år sedan upptäcktes att fem vargrevir i norra Värmland var tomma på vargar och enligt den senaste inventeringen finns det fortfarande inte finnas några vargar i området. Polisen misstänker tjuvjakt, rapporterar SVT.

Enligt Per Larsson, länsstyrelsens naturbevakare i norra Värmland, fanns det ett revirmarkerande par i området när den första snön föll i vintern, men de har inte setts igen trots att det det råder idealiska förhållanden för rovdjursspårning. I området borde det enligt Per Larsson finnas “något revir i alla fall”, men så är inte fallet och polisen misstänker att det beror på tjuvjakt.

LÄS ÄVEN: • Studie: Laglig vargjakt minskar inte tjuvjakt

– Ja, det finns ju starka indikationer på att så är fallet, naturligtvis, men vi kan ju inte vara säkra. Säker är man först om man är ögonvittne till det som händer och det är ju väldigt sällan vi får tag på någon död varg i dag. De är bara borta, säger polisens jaktbrottsutredare Monica Stöllman till SVT Värmland.

Monica Stöllman menar att de skulle behöva någon som arbetar enbart med den illegala jakten, men det finns inte resurser till det. Dessutom förekommer det enligt henne “i hela länet, kan man säga, olika celler som jobbar i det tysta”.

Källa: SVT Värmland

Mer att läsa