Gå till innehållet

Polisanmälan efter drönarflygning i nationalpark

Fulufjället, ovanför vattenfallet Njupeskär. Foto: Erik Hansson

Att filma med drönare i naturen är i många fall förbjudet eftersom det kan störa djur och till exempel förstöra häckningen för fåglar. Nu har ännu en incident skett och den här gången har det lett till en polisanmälan.

Läs även:Drönare – nya regler och så påverkar de naturen

Antalet fall med drönare som stör naturlivet har ökat de senaste åren. Natursidan har tidigare rapporterat om att länsstyrelsen tvingats agera mot drönare i naturreservat, böter för man som störde smålom och ett fall i USA där drönare fick tusentals tärnor att överge sina ägg.

Nu meddelar länsstyrelsen i Dalarna att de polisanmäler en händelse i juli i år när en drönare flögs vid vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets nationalpark. Det är inte tillåtet att flyga med drönare i området, om man inte fått dispens hos länsstyrelsen.

En av anledningarna till att det är olämpligt att flyga med drönare i Fulufjällets nationalpark är att det häckar jaktfalk i området. Det är enligt BirdLife Sverige en av landets mest fåtaliga häckfåglar med färre än 100 par i fjällkedjan, så varenda störning kan bli ett bekymmer för den svenska populationen.

Fulufjällets nationalpark har även haft problem med nedskräpning under sommaren och försöker informera besökare om att det inte finns soptunnor och skräpkorgar på fjället. Allt du tar med till fjället ska du även ta med tillbaka.

Källor: P4 Dalarna och BirdLife Sverige

Mer att läsa