Gå till innehållet

Polen vill få bort Białowieżas status som världsarv

Greenpeace Poland och organisationen Dzika Polska protesterar mot avverkningar i Bialowiezaskogen våren 2017.  Under försommaren nådde avverkningarna en ny nivå och många av de äldsta och mest värdefulla träden fälldes. Polska miljöministern Jan Szyszko struntar i både polska och europeiska lagar samt Polens åtaganden gentemot Unesco. Foto:  Konrad Konstantynowicz/Greenpeace

Polens miljöminister Jan Szyszko vill att urskogen Białowieża förlorar sin status som Unesco världsarv. Han påstår att skyddet av skogen är olagligt.

Polens miljöminister Jan Szyszko, har kritiserats hårt eftersom han har drivit på för storskalig avverkning i urskogen Białowieża. Området är en av de största sista europeiska urskogarna med unikt växt- och djurliv. I ett uttalande säger nu Szyszko att ”Białowieżaskogen fick sin världsarvstatus illegalt eftersom lokalbefolkningen inte tillfrågades” och tillägger att ett klagomål har lämnats till åklagarmyndigheten om det.

Läs även: • Protester mot avverkningar i Unesco-arvet Białowieża

Szyszko menar att det är motsägelsefullt att en skog som har Unesco världsarvsstatus som ger skydd mot mänsklig påverkan samtidigt är ett Natura 2000-område, där man får bedriva skogsbruk. Greenpeace har fördömt Szyszkos uttalande, enligt en artikel i The Guardian. De påpekar att avverkning faktiskt inte får förekomma i ett Natura 2000-område om reglerna följs.

Skog i Białowiesa i Polen. Foto: Ralf Lotys (Sicherlich), CC BY 3.0.

LÄS ÄVEN: • EU tar Polen till domstol för avverkningarna i världsarvet Białowieża

Szyszkos uttalande kommer två veckor innan det årliga Unesco-mötet om världsarv som i år äger rum i Kraków, Polen. Unesco har tidigare ifrågasatt avverkningarna liksom EU kommissionen. I april varnade kommissionen Polen att EU kan ta till rättsliga åtgärder för att stoppa avverkningarna.

LÄS ÄVEN: • Polska mödrar protesterar mot avverkning, ammar barn på hyggen

Källa: The Guardian

Mer att läsa