Gå till innehållet

Plundringen av fågelägg i fjällen fortsätter

Låter som talltita, men har brun "mössa" och hittas bara i norra Sverige. Foto: Gunilla Falk http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-gunilla-falk/

Lappmes – en av de utsatta arterna enligt polisen i Arjeplog. Foto: Gunilla Falk 

Enligt polisen i Arjeplog sätter äggsamlare upp holkar för att samla in fjällfåglarnas ägg. De bevakar stora områden och vill därför gärna ha allmänhetens hjälp med tips för att få fast boplundrarna. 

För två år sedan upptäckte polisen Anders Holmlund att en man och en kvinna åkte runt i fjällbjörksskogen och satte upp holkar. Paret åkte mot Norge och stoppades i tullen med 20 holkar och kartor med kryss i Lofoten. Eftersom det inte är olagligt med kartor och holkar släpptes paret, men Anders Holmlund menar att det tyska paret är känt i sitt hemland för att de livnär sig på att plundra fågelbon och sälja till äggsamlare.

Holkarna som Anders Holmlund hittat är troligen uppsatta för att locka lappmes till häckning och holkarna är specialgjorda för att enkelt kunna tömmas nerifrån när fåglarna väl lagt sina ägg. I det här fallet har ingen gripits för något olagligt, men de senaste åren har det nystats upp många fall av äggplundring. I februari dömdes en man i Finland som samlat över 9000 ägg och i januari 2014 dömdes två män i Sverige för att ha samlat tusentals fågelägg.

Anders Holmlund vill nu informera folk om vad som händer i skogarna så att fler kan hålla utkik efter äggplundring.

– Det gäller att få folk medvetna om att det förekommer och få in flera tips så att vi kan få fast de här människorna. Jag tror inte att folk vet hur stora pengar som den här verksamheten omsätter och att det troligen är vanligare än vad folk tror. Jag gillar inte när man härjar och jävlas i vår natur. Jag blir riktigt irriterad, säger Anders Holmlund.

Källa: P4 Norrbotten

Mer att läsa