Gå till innehållet

30 år efter förbudet slår PCB fortfarande hårt mot späckhuggare

Späckhuggare. Foto: Robert Pittman – NOAA, Public Domain, Länk

Gamla miljögifter fortsätter att ställa till stor skada i naturen. En ny studie har kommit fram till att många späckhuggare har så höga halter av PCB att det hotar reproduktionen och immunförsvaret hos mer än hälften av världens späckhuggare. Flera populationer riskerar dessutom att kollapsa.

I studien “Predicting global killer whale population collapse from PCB pollution” som publicerats i Science har forskarna undersökt nivåerna av PCB i späckhuggare. Miljögiftet förbjöds för 30-40 år sedan efter att forskning och naturorganisationer påpekat vilka stora skador det har på djur och natur. I Sverige slog det bland annat hårt mot pilgrimsfalkar, havsörnar och uttrar. Men det finns ännu PCB kvar i naturen och flera länder har fortfarande gamla lager av miljögiftet kvar.

Det har bara de senaste åren bland annat hittats höga nivåer av PCB på 11 kilometers djup i haven, i kondorer som lever nära vatten och hos havsörnar i Norrland.

LÄS ÄVEN: • Ljud från fartyg ett allvarligt problem för späckhuggare

Ett av däggdjuren som drabbas hårdast är späckhuggare. Forskarna bakom studien fann att över hälften av världens späckhuggare är hårt drabbade av höga halter PCB. Det försämrar deras möjlighet att få ungar och deras immunförsvar till sådan grad att det hotar deras livskraft i ett längre perspektiv. Sett till de kommande 100 åren kommer enbart effekterna av PCB troligen slå ut populationer som lever nära industrialiserade områden eller som lever i områden med en lång näringskedja.

LÄS ÄVEN: • Vanliga bekämpningsmedel hotar lax och späckhuggare

Situationen är värst i haven utanför Brasilien, Gibraltar, nordöstra Stilla havet och runt Storbritannien. På 50 år har dessa populationer halverats.
– I de här områdena ser vi knappt några nyfödda späckhuggare, säger Ailsa Hall, en av forskarna bakom studien.

Källor: Science Daily och “Predicting global killer whale population collapse from PCB pollution

Mer att läsa