Gå till innehållet

Parisavtalet kommer leda till 3 graders uppvärmning

Hur länderna lever upp till klimatmålen. © Climate Analytics, Ecofys och NewClimate Institute

Enligt Climate Action Tracker (CAT), som sammanställer data från tre forskningsinstitut, kommer jorden värmas upp tre grader även om världens länder uppnår målen som sattes upp i samband med Paris-avtalet.

CAT baserar sin data på 32 länder, som i sin tur står för ungefär 80 procent av världens utsläpp. Deras senaste rapport visar att det inte händer mycket på klimatområdet. I dagsläget ser inte världens länder ut att nå upp till Parisavtalet och OM de skulle klara det så leder det fortfarande till 3 graders uppvärmning.

LÄS ÄVEN: • USA:s myndigheter: Klimatförändringarna slår redan hårt mot landet

Världen är på väg mot minst tre graders uppvärmning – om insatser görs. © Climate Analytics, Ecofys och NewClimate Institute

Organisationen menar dock att det är fullt möjligt att minska den globala uppvärmningen till mellan 0.3°C och 3.0˚C till 2100 om krafttag tas nu. Även om det inte är i närheten av tillräckligt menar CAT att Argentina, Kanada, Chile, Costa Rica, Etiopen, EU, Indien och Marocko tar viktiga steg i rätt riktning.

Läs även: • Allt fler naturkatastrofer kommer drabba oss samtidigt i en varmare framtid

Australien, Brasilien, Indonesien, Ryssland, USA och Förenade arabemiraten går däremot antingen i fel riktning eller visar inga framsteg.

Källa: CAT

Mer att läsa