Gå till innehållet

Pandorna ökar i Kina enligt stor ny inventering

Panda. Foto: Sheilalau via Wikimedia

Panda. Foto: Sheilalau via Wikimedia

Idag offentliggjordes den största pandaräkningen någonsin och det ser ljusare ut för de vilda pandorna i Kina. På de senaste tio åren har antalet pandor ökat från 1600 till 1864 individer. Världsnaturfonden ser det som ett bevis för att “naturvård lönar sig”.

Det är den fjärde National Giant Panda Survey någonsin och den hittills största som kommit fram till att pandorna ökat med 16,8 procent jämfört med den senaste räkningen som genomfördes 2003. Räkningen har gjorts med hjälp av spillning, DNA-teknik och bilder från kamerafällor.

– Det här är ett kvitto på att naturvårdssatsningar lönar sig. I samarbete med kinesiska forskare och myndigheter har WWF kartlagt de viktigaste pandaskogarna och tagit fram planer för pandareservat och korridorer. mellan skogarna. Förbudet mot skogsavverkning blev den stora vändningen för arbetet med att rädda pandorna, säger Allan Carlson, pandaexpert på WWF.

70 procent av alla pandor lever i 67 pandareservat i Kina på en yta stor som Norrbotten. De senaste tio åren har det bildats 27 nya reservat på sammanlagt ungefär en miljon hektar.

Även om det ser ljusare ut för pandorna hotas de fortfarande av minskande livsmiljöer, gruvdrift, vattenkraft, turism, infrastruktur och trycket från en växande befolkning. Pandan är också hotad av klimatförändringar eftersom förändrade temperaturer kan utrota deras huvudsakliga födokälla – bambun.

Läs mer:
• Kan pandors sötsug hjälpa dem att överleva?

Källa: WWF

Mer att läsa