Gå till innehållet

Pälsfarm överklagar beslut om större burar för minkarna

Två minkfarmar i Sölvesborgs kommun vill slippa göra investeringar för att förbättra de inlåsta minkarnas situation. Detta eftersom corona-krisen slagit hårt mot branschen. På andra håll i världen har minkfarmar istället stängts ned eftersom de konstaterats sprida corona-virus.

Blt rapporterar om att Miljöförbundet Blekinge Väst kräver att en minkfarmare ska installera gödselrännor åt minkarna, samt att länsstyrelsen fattat beslut om att en annan farmare måste bygga större burar åt minkarna eftersom de är för små i dagsläget. Det sistnämnda fallet har minkfarmaren överklagat tillsammans med intresseorganisationen Svensk mink. Minkfarmarna anser inte sig ha råd att göra dessa investeringar eftersom corona-pandemin gjort att deras bransch går dåligt.

I andra delar av världen förbjuds minkfarmar, inte minst eftersom det sprids corona-virus bland minkarna. I Nederländerna har tiotusentals minkar gasats ihjäl sedan de konstaterats bära på covid-19. Även tre farmer i Danmark har drabbats.

I Nederländerna har parlamentet därför röstat igenom att minkfarmar ska stängas redan i år istället för 2024 som tidigare var beslutat. Även Bosnien har gått ut med att de lägger ner sin sista pälsdjursfarm och sedan tidigare har följande länder förbud: Storbritannien, Österrike, Belgien, Tjeckien, Kroatien, Nederländerna, Norge, Luxemburg, Serbien, Slovakien, Slovenien och Irland. Enligt Djurens Rätt dödas det ungefär en halv miljon minkar årligen i Sveriges pälsfarmar.

Den senaste tiden har minkfarmarna i Sverige gått ut med att de behöver mer ekonomiska stödåtgärder för att klara sig. Något som Djurens Rätt motsätter sig i en debattartikel i Sydöstran den 28 juli:

– Låt stödpengarna istället gå till att hjälpa farmarna att ställa om till en verksamhet som inte utnyttjar djur och därmed inte riskerar att leda till ytterligare pandemier, skriver Ami Niglöv ordförande Djurens Rätt Karlskrona och Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt i en debattartikel.

Källor: Blt och Sydöstran

Mer att läsa