Gå till innehållet

Påkörd berguvsunge opererad tack vare snabb insamling

Berguv i hägn. Foto: Erik Hansson

Berguv i hägn. Foto: Erik Hansson

En av berguvsungarna i Falu gruva misstänks ha blivit påkörd av en bil. Nu har den opererats i Stockholm tack vare en snabb insamling från naturvänner.

Uppdaterat 22 februari: Ungens rehabilitering gick förvånansvärt bra och “Slig” var i “mycket bra kondition” när har ringmärktes och släpptes en bit norr om Stockholm.

Det var i oktober 2016 som personal vid Falu gruva hittade en av berguvsungarna på marken, mobbad av kråkfåglar. Ungen var skadad i ena vingen och kunde inte flyga. Efter några telefonsamtal och en snabb insats av kunniga personer kunder den fångas in och på Rättviks Viltjour kunde man konstaterade att den ena vingen var skadad. Tyvärr såg det mörkt ut för den unga ugglan.

Medan berguven matades på viltjouren, meddelade polisen att det fanns pengar från Viltskadefonden för att operera berguven och ytterligare pengar för att täcka övriga kostnader samlades snabbt in, bland annat från den aktiva Facebook-gruppen Berguvskameran i Falu gruva.

Berguvsungen i Falu gruva. Foto: Lars Lagerqvist

Berguvsungen i Falu gruva. Foto: Lars Lagerqvist

På måndagen fick den unga hannen åka till Stockholms Vildfågel Rehab för att opereras. Där konstaterades det att den hade två brott på vingen. Ugglan har nu försetts med en gipsskena.

– Det finns en risk att brottet läker ihop som en klump och då kan man inte släppa ut uven i det fria igen, berättar Lars Lagerqvist, som varit aktivt engagerad i berguvarna i tre år och som besöker gruvan 4-5 gånger i veckan för att titta till dem.

Efter drygt en vecka tas gipsskenan bort och först då vet man säkert hur det kommer gå för den unga berguven. Om den inte kan släppas fri kommer den istället användas i något avelsprojekt för att hjälpa andra berguvar ut i naturen. Just nu är det den troligaste utvecklingen.

– Skadan på uvungen var mer komplicerad än man trodde från början. Vi får nog inrikta oss på att den inte kommer att släppas fri utan hamna på något zoo. Resultatet av operationen kommer att visa sig om 10 dagar då man kommer att ta bort gipsskenan. Den kommer då att få börja flygträna i en stor voljär (en stor bur). Livet för en uvhane i det fria är mycket hårt och den måste vara frisk till 100% för att kunna jaga och försörja en familj och inte svälta ihjäl, berättar Lars Lagerqvist.

Enligt rehabkliniken där ugglan opererades verkar skadan inte bero på att uven flugit på någon ledning eller något annat utan troligen på att ugglan blivit påkörd av en bil. 

Från årets berguvshäckning i Falu gruva överlevde bara två av fyra ungar. Enligt eldsjälen Kalle Bergström, som är engagerad i berguvarna, är det resultatet det sämsta hittills.

Källa: Berguvskameran i Falu gruva och Dalademokraten

Läs mer

Mer att läsa