Gå till innehållet

Översvämningen i Gävle gynnade fiskar

Lax. Foto: Jarvin – Jarle Vines – Own work, CC BY 3.0, Link

De stora översvämningarna i Gävleområdet i augusti blev dyrt för samhället. Men för laxarna och öringarna i Testeboån blev den extrema väderhändelsen väldigt positiv.

Det var den 17 augusti som stora bostadsområden i Gävle helt hamnade under vatten efter att länet på bara ett dygn fick 162 millimeter regn. Det har bara skett fem gånger sedan SMHI inledde sina mätningar på 1800-talet. Översvämningarna ledde till över 7 000 anmälda skador till försäkringsbolag och en sammanlagd kostnad som redan i september närmade sig en halv miljard kronor.

Nu rapporterar P4 Gävleborg om att översvämningarna dock varit positiva för fiskarna i Testeboån. Både laxar och öringar närmar sig rekordår sedan det höga vattenståndet möjliggjort för dem att ta sig förbi vattenkraftverk som annars effektivt stoppar fiskarna från att ta sig till sitt lekområde. Det har också sköljts ner mycket insekter i vattnet som gör att fiskarna haft mycket att äta. Det viktigaste för dem var att översvämningen kom under rätt tid.

– Framför allt var det precis den perioden när det vandrade upp laxar och öringar från havet. De har lockats upp på ett bra sätt. Tidigare har vattenkraftverket alltid hindrat dem från att vandra upp, men i år var det inga problem åtminstone i augusti och det är fortfarande fritt fram, säger Bernt Moberg, som jobbar med fiskevård i ån, till P4 Gävleborg.

Källa: P4 Gävleborg

Mer att läsa