Övergödningen av Östersjön minskar långsamt

Östersjön. Foto: Erik Hansson

Sakta men säkert minskar övergödningen av Östersjön. Kväve- och fosforhalterna går långsamt nedåt och det kommer dröja innan vi ser effekterna tydligt.

Minskningen av övergödningen har pågått långsamt i flera år tack vare exempelvis förbättrad rening av avlopp och åtgärder inom jordbruket.

LÄS ÄVEN: • Pris till naturvänliga skogsägare och jordbrukare som kan inspirera andra

Östersjön håller långsamt på att tillfriskna, men det kan dröja 10-40 år innan vi ser effekter som exempelvis minskade algblomningar, mindre syrebrist och förbättrade livsmiljöer för växter och djur i havet.

LÄS ÄVEN: • Gråsälar inte huvudhotet mot Östersjöns torsk

– Det har tagit oss hundra år att smutsa ner systemet. Vi kan inte förvänta oss att det går snabbt, det tar tid. Med övergödningen är vi på rätt väg. Vi måste fortsätta med ansträngningarna på land, problemet är inte löst, men vi har förstått det vetenskapligt och vi kan ge råd till politiker och beslutsfattare, säger Christoph Humborg, forskningschef på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, till Vetenskapsradion.

Källa: Vetenskapsradion