Gå till innehållet

Över en miljon underskrifter till EU mot avskogning

Varje tänd lykta respresenterar 1000 namnunderskrifter mot avskogningen, utanför EU i Bryssel. Foto: Greenpeace EU

Över en miljon namnunderskrifter har i veckan lämnats till EU-kommissionen för att stoppa förstörelsen av världens skogar och dess ekosystem. 160 olika miljöorganisationer står bakom kampanjen #Together4Forests som kräver en ny EU-lag mot produkter vars tillverkning orsakar avskogning och bryter mot mänskliga rättigheter.

Det största offentliga samrådet någonsin i EU:s historia har hållits online med över en miljon deltagande medborgare från 160 miljöorganisationer. 1 193 ljuslyktor tändes framför EU-kommissionens huvudkontor i Bryssel på måndagen. Varje ljus representerade 1 000 personer som skrivit under namninsamlingen. Namnunderskrifterna överlämnades till EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans som är ansvarig för EU:s Green Deal och Virginijus Sinkevičius, EU kommissionär för miljö, hav och fiske. Frans Timmermans lovar att ta itu med avskogningen både i och utanför EU.

– Att bekämpa avskogning är en akut nödvändighet. Situationen är för allvarlig för att vi ska kunna blunda för den. Vi har bestämt oss för att agera och om vi lyckas så blir det en milstolpe för världen, sa Virginijus Sinkevičius vid mottagandet av namnunderskrifterna.

Mänsklig påverkan som jordbruk leder till avskogning av allt större områden i världen för produktion av bland annat kött, soja, kaffe, kakao, gummi och palmolja. EU:s befolkning är storkonsumenter av dessa varor, näst störst efter Kina. Together4Forests har framfört till EU att en ny stark lag behövs som förhindrar att dessa produkter- som är kopplade till förstörelse av naturens ekosystem och som orsakar brott mot mänskliga rättigheter, hamnar på EU-marknaden. Avskogningen orsakar även utdöendet av arter, förlust av biologisk mångfald och att klimatförändringen förvärras.

Under pandemin har skogsskövlingen ökat i världen, bland annat i Amazonas och Indonesien samt pågår för fullt i Europas sista naturskogar. Enligt Greenpeace är pandemin en anledning till att Brasiliens regering har permitterat statsanställda som ansvarade för att skydda skogen i landet.

Kampanjen #Together4Forests har letts av WWF, Greenpeace, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency and Wildlife Conservation Society. I Sverige stödjer föreningen Skydda Skogen, WWF och Greenpeace kampanjen.

Mer att läsa