Gå till innehållet

Över 90 forskare uppmanar till uppror för att stoppa den ekologiska krisen

Vi befinner oss i en ekologisk kris, menar över 90 forskare. Foto: Erik Hansson

Över 90 forskare har skrivit ett öppet brev i The Guardian där de berättar att vi befinner oss i det sjätte massutrotandet och att vår arts framtid är hotad om det inte fattas omfattande akuta beslut för att hindra den allt värre ekologiska krisen. Eftersom de inte tror på politikernas förmåga att lösa den anser forskarna att det är vår moraliska skyldighet att göra uppror.

– Forskningen är tydlig och faktan obestridlig och det är orimligt att våra barn och barnbarn ska bära den skrämmande tyngden av en katastrof som saknar motstycke och som vi själva orsakat, skriver över 90 forskarna i sitt öppna brev.

LÄS ÄVEN: • Ny studie om massutrotningen – vi hugger ner hela livets träd

De forskar inom olika fält, men de är överens om att de inte kan tolerera att nuvarande eller framtida regeringar misslyckas med att fatta stora beslut för att undvika den allt värre ekologiska krisen. Den pågående massutrotningen av arter där ungefär 200 arter om dagen utrotas och människan fortsätter att kränka naturlagar och forskning kan inte fortsätta. Oändlig ekonomisk tillväxt är inte hållbart på en planet med ändliga resurser.

LÄS ÄVEN: • Tusentals demonstrerade i London – kräver slut på kriget mot naturen

Regering lyfter oansvarig konsumtion och en fundamentalistisk tro på den fria marknaden och tillåter att växthusgaserna ökar. De har därmed misslyckats med sitt mest grundläggande uppdrag att skydda sina medborgare från skada, skriver forskarna och fortsätter:

– Det sociala kontraktet har brutits och det är därför inte bara vår rättighet, utan vår moraliska plikt att gå förbi regeringens overksamhet och upprörande övergivande av sitt ansvar och göra uppror för att skydda livet självt.

LÄS ÄVEN: • Tillräcklig kunskap om massutrotningen – politiskt agerande saknas

Undertecknarna av det öppna brevet uttalar dessutom sitt stöd för Extinction Rebellion. Det är en rörelse som är en del av Rising Up-nätverket, som involverar ungefär 5000 personer och som från och med den 31 oktober 2018 kommer de att ägna sig åt civil olydnad i olika aktioner. Deras krav är att den brittiska regeringen ska genomföra en politik som skapar ett utsläppsfritt samhälle till år 2025. De kräver också att regeringen säger som det är om “den dödliga situation vi befinner oss i” och att det nu genomförs förändringar “som om vi befinner oss i krig” för att stoppa katastrofen.

En film som förklarar var Exctinction Rebellion handlar om:

Källor: The Guardian och Exctinction Rebellion

Mer att läsa