Gå till innehållet

Över 90 forskare: Nordpolen isfri redan om 20 år

Kalvande glaciär i Arktis. Foto: Marie Mattsson 

Redan 2030 kan det vara isfritt i Arktis under sommaren, tio år tidigare än FN:s klimatpanel kom fram till. Det skriver över 90 forskare i en gemensam rapport, som SVT Nyheter tagit del av.

Forskarnas studie baseras på data som samlats in under 2011-2015. Sedan dess har det varit ett rekordvarmt 2016 med ett rekordlitet istäcke. Istäcket har minskat i tjocklek med 65 procent mellan 1975 och 2012 och det innebär i sin tur att mindre is reflekterar tillbaka solljuset och att uppvärmningen påskyndas ytterligare. Till år 2100 tror forskarna att det kan bli 12 grader varmare i Arktis om vi fortsätter släppa ut lika mycket koldioxid som idag. Skulle Parisavtalets utsläppsbegränsningar införas kan temperaturökningen stanna vid 6 grader.

LÄS ÄVEN: • Norge godkänner rekordmycket oljeborrning i Arktis

– Att det kan bli isfritt redan till 2030 är ett ganska häpnadsväckande resultat. Det här kan ha många effekter. Det kan dels bidra till att uppvärmningen går snabbare i Arktis än vad prognoserna säger eftersom ett isfritt hav värms upp mer på sommaren. Men det kan också komma att påverka ekosystemen på ett sätt som är mer dramatiskt än vad man sagt från början, säger Johan Kuylenstierna, chef på Stockholm Environment Institute, till SVT.

LÄS ÄVEN: • Arktis 20 grader varmare än normalt

Även Grönlandsisen beräknas nu smälta snabbare än man tidigare trott och det kan enligt Johan Kuylenstierna leda till en kraftigare havsnivåhöjning och dessutom påverka havsströmmar som i sin tur kan påverka vädret i bland annat Skandinavien.

Källa: SVT Nyheter

 

Mer att läsa