Gå till innehållet

Över 80 falska späckhuggare döda i mass-strandning

Falsk späckhuggare. Foto: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=543410

Falsk späckhuggare. Foto: Public Domain.

I Everglades nationalpark i Sydvästra Florida har fler än 80 falska späckhuggare dött efter att de strandat. Det är den största strandningen av arten i Florida hittills.

Efter att strandningen upptäcktes skyndade team från U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) och Florida Fish and Wildlife Conservation Commission till platsen och försökte få ut valarna på djupare vatten i skymningen. De 95 falska späckhuggarna (nära släkting till späckhuggare) satt dock fast i mangrove-skogen och platsen var svårjobbad. Till slut fick de ge upp för kvällen och istället återvända dagen efter. Arbetet försvårades ytterligare av att platsen inte hade någon mobiltelefontäckning och att det fanns hajar i området. Sammanlagt dog 82 av de 95 strandade falska späckhuggarna.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Fotogenisk falsk späckhuggare

Vad som orsakade strandningen är oklart, men tidigare har bland annat giftiga algblomningar, kollisioner med båtar och oljebolags kartläggning av havsbotten.

LÄS ÄVEN: • Valars mass-strandningar kopplade till oljeborrning och marinen

Man vet i dagsläget inte mycket om världens falska späckhuggare. Det beräknades 2012 finnas 400 individer i Mexikanska golfen, men vad som hänt sedan dess är oklart. Enligt IUCN finns det inte tillräckligt med data för att uppskatta hur det går för världspopulationen, men organisationen menar att “det inte kan uteslutas” att världens falska späckhuggare minskat i antal med  30 procent på tre generationer, framför allt på grund av att de blir bifångst i fiskenät och på grund av undervattensbuller orsakat av människor.

Källor: National Geographic och Miami Herald

 

Mer att läsa