Gå till innehållet

Över 70 arresterade vid Standing Rock – oljeledningen förväntas snart få klartecken

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr https://www.flickr.com/photos/criminalintent/

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr

76 personer arresterades under onsdagen 1 februari vid de stora protesterna vid Standing Rock, enligt The Guardian. Polisen menade att det är för tidigt att säga vad de åtalas för, men att personerna gjorde intrång på privat mark. För en vecka sedan krävde Donald Trump att bygget av oljeledningen slutförs. Ett slutgiltigt besked om att så ska ske förväntas inom kort.

Sammanlagt har nu över 700 demonstranter arresterats sedan protesterna mot den långa oljeledningen inleddes i somras. Ursprungsbefolkningen är oroliga för att oljeledningen i North Dakota går genom deras dricksvatten och därmed hotar deras existens vid eventuella olyckor. USA:s förra president Barack Obama stoppade tillfälligt bygget för att utreda alternativt, men nu ser arbetet ut att upptas igen.

Protesterna vid Standing Rock räknas som den största samlingen av USA:s ursprungsbefolkning på över 100 år. Över 3000 personer har samlats i Cannon Ball, North Dakota och de får även stöd av 30 miljöorganisationer i sina protester mot byggandet av Dakota Access Pipeline.

Förutom massarresteringar förekommer också filmbevis och rapporter om övergrepp från myndigheternas sida.

– Vi har helt tappat förtroendet för den lokala polisen och deras förmåga att kontroller sig själv. Vi står upp för våra grundläggande rättigheter. Vi står upp för våra fördragsrättigheter. De straffar oss för det, säger Linda Black Elk, en medlem i ursprungsbefolkningen Catawba Nation, till The Guardian.

Källa: The Guardian

Mer att läsa