Gå till innehållet

Över 30 afrikanska länder: EU måste förbjuda elfenbenshandel

Afrikansk elefant. Foto: Niclas Ahlberg 

EU måste göra mer för att hindra världens elefanter från att utrotas och ett viktigt steg är att stänga ner sin legala elfenbensmarknad. Det menar över 30 afrikanska länder, som dessutom har extra uppbackning av över 1 miljon namnunderskrifter.

Upp till 30 000 afrikanska elefanter skjuts av tjuvjägare varje år. Marknaden för elfenben är fortfarande stor och både forskare och över 30 afrikanska länder menar att EU är en del av problemet genom att öppna upp för legal elfenbenshandel. I EU, och Sverige, är det tillåtet att handla med antik elfenben, men det pågår fusk med att få ny elfenben att se gammal ut och att förfalska intyg.

LÄS ÄVEN: • Illegal djurhandel sker öppet på kända auktionssidor

Nu har över 30 afrikanska länder vänt sig till EU för att be den stänga ner den inhemska elfenbensmarknaden helt, förbjuda elfenbensexport och stöda målet att förbjuda den globala elfenbenshandeln.

– Vi har länge argumenterat för att alla elfenbensmarknader ska stängas eftersom alla oklarheter om det är tillåtet eller inte är förvirrande och kriminella nätverk tjänar miljarder euro om året på att utnyttja den förvirringen, säger Max Graham, chef för elefantmötet Space for Giants, till Independent.

LÄS ÄVEN: • Hoppfullare framtid för världens elefanter efter förbud i Kina

I Kina och Hong Kong råder totalt förbud för elfenbensförsäljning.

President Donald Trump har dock nyligen öppnat upp för att storviltsjägare i USA ska få importera elfenben från elefanter som de skjutit i troféjakt.

Källa: Independent

Mer att läsa