Gå till innehållet

Över 200 nya arter upptäckta i Himalaya de senaste åren

 

Enligt Världsnaturfonden har det bara de senaste åren hittats över 200 nya arter i östra Himalaya. Bland arterna som upptäckts finns en nysande apa, en gående fisk och en juvelliknande orm. 

Dvärgormhuvud. Foto: Henning Strack Hansen

Dvärgormhuvudfisk. Foto: Henning Strack Hansen

Sammanlagt har 139 växter, 39 ryggradslösa djur, 26 fiskar, tio groddjur, en reptil, en omklassificerad fågel (läs mer här) och ett däggdjur hittats mellan 2009 och 2014 enligt rapporten “Hidden Himalayas: Asia’s Wonderland”. Området benämns som ett av de mest biologiskt mångfaldiga på jorden och i snitt har 34 nya arter hittats varje år de senaste sex åren.

Några av de mest spektakulära upptäckterna är en blå “gående” ormhuvudfisk, som kan andas luft och överleva på land i fyra dagar. En apa som hittats har en näsa som tvingar den att nysa varje gång det regnar och en orm är så färgstark att den skulle kunna tas för ett smycke, enligt rapporten.

"Bompu Litter Frog" (Leptobrachium bompu). Foto: Sanjay Sondhi

“Bompu Litter Frog” (Leptobrachium bompu). Foto: Sanjay Sondhi

Det värdefulla området med 10 000 växter, 300 däggdjur, 977 fåglar, 176 reptiler, 105 groddjur och 269 fiskar är dock hotat och det framför allt av klimatförändringar, men även av befolkningstillväxt, avskogning, tjuvjakt, vattenkraftsbyggen och gruvor. Endast 25 procent av den ursprungliga naturen återstår och hundratals arter som lever i östra Himalaya är globalt hotade.

Källa: WWF

Mer att läsa