Gå till innehållet

Över 15 000 forskare i varning till mänskligheten

Mänsklighetens konsumtion, utsläpp, skogsbruk och jordbruk gör att vi är på väg mot en katastrof. Foto: Maths Nilsson 

Över 15 000 forskare från 184 länder har undertecknat en gemensam varning till mänskligheten om att alldeles för lite görs för att hindra en miljömässig katastrof. Det är framför allt tre områden som hoten kommer från: klimatförändringar på grund av utsläpp av växthusgaser, skogsavverkning och jordbruksindustri inriktad på köttkonsumtion. 

1992 skickade “Unionen för oroliga forskare”, bestående av 1700 forskare från hela världen, ut en varning till mänskligheten om att för lite görs för att hindra miljöförstöringen. Nu, 25 år senare har nästan tio gånger fler forskare skrivit under en andra varning.

LÄS ÄVEN: • Den sjätte massutrotningen av arter är värre än befarat

De menar att vi är på väg mot en katastrof om inte kraftfulla åtgärder införs. Förutom den globala uppvärmningen, skogsskövlingen och jordbruket menar forskarna också att vi människor har orsakat en sjätte massutdöende av arter som kommer få stora konsekvenser i slutet av det här århundradet.

LÄS ÄVEN: • Allt levande på jorden påverkas redan av global uppvärmning

Det går inte tillräckligt snabbt för världen att begränsa befolkningsökningen, skydda naturområden, minska växthusgasutsläppen, återställa ekosystem och stoppa utrotningen av arter.

Sedan förra varningen för 25 år sedan har följande förändringar skett:
• Det tillgängliga färskvattnet per person i världen minskat med 26 procent
• Döda områden i haven utan liv har ökat med 75 procent.
• Nästan 1,2 miljoner kvadratkilometer skogar avverkats (nästan tre gånger Sveriges yta)
• Kolutsläppen och medeltemperaturen har fortsatt öka
• Mänskligheten har ökat med 35 procent
• Antalet däggdjur, reptiler, groddjur, fåglar och fiskar har minskat med 29 procent.

Läget är med andra ord ännu mer akut nu än vid förra varningen.

– För att undvika en utbredd misär och katastrofal förlust av biologisk mångfald måste mänskligheten börja med miljömässigt hållbarare alternativ till affärer som vanligt. Snart är det för sent att ändra kurs i den här misslyckade riktningen och tiden börjar bli knapp. Vi måste erkänna i vårt dagliga liv och i våra myndigheter att jorden med allt liv är vårt enda hem, skriver forskarna.

Källa: BioScience

Mer att läsa