Gå till innehållet

Över 11 000 liter olja verkar ha dumpats i Dalälven

Det har upptäckts 57 tunnor i Dalälven, som vardera kan innehålla 200 liter olja. 20-25 procent av ungefär 11 400 liter olja har redan läckt ut, skriver Leksands kommun på sin hemsida.

Det var sommaren 2016 som frivilliga dykare upptäckte de första tunnorna under kommunens älvstädningskampanj. Därefter har ytterligare tunnor hittats.

Tunnorna bedöms ha legat i vattnet i mellan 10 och 30 år och har börjat rosta sönder. Kommunen är inte helt säker på vad de innehåller, men det verkar vara någon form av olja och möjligen även andra kemikalier. Sammanlagt tros över tre ton olja ha läckt ut i Dalälven.

– Olja är definitivt inget man vill ha i vattnet. Spillolja och hydraulolja är de giftigaste oljorna vi har. Det finns många kemikalier och ämnen i den här oljan som inte kommer att brytas ner, utan finnas i miljön för alltid och givetvis kan det påverka både fisken och växtligheten i älven, säger sektorchef Åke Sjöberg till Leksands kommuns hemsida.

Händelsen är anmäld och utreds som ett miljöbrott.

– Vi är givetvis fortfarande angelägna om att få in tips som kan leda oss till den ansvarige. Förutom miljöskadorna så har bärgningen kostat samhället cirka 1,5 miljoner kronor, säger sektorchef Åke Sjöberg till Leksands kommuns hemsida.

Dykarnas film från händelsen:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=hrR9VZ1bo0o”]

Källor: Leksands kommun och SVT Dalarna

Mer att läsa