Gå till innehållet

Över 100 skolstrejker 14 feb – artister uppträder i Stockholm

Övre vänstra hörnet och medurs: Greta Thunberg, Ison & Fille, Fridays For Future, Janice, 1.Cuz, Fridays For Future och Greekazo.

Varje fredag strejkar Fridays For Future-rörelsen runt om i världen. Fredagen den 14 februari är det en större strejkdag än vanligt och i Stockholm arrangeras en marsch och uppträdanden av Greekazo, Janice, 1.Cuz och Ison & Fille.

– Det har gått fem år sedan 153 av världens länder skrev under Parisavtalet, men hittills har inte ett enda land kunnat bevisa att de följer det. Därför inleder skolstrejksrörelsen Fridays For Future året med ännu fler protester världen över, skriver rörelsen i ett pressmeddelande.

Friday For Future är en världsomfattande rörelse som uppmärksammar världens ledare och allmänheten på klimathotet genom att bland annat arrangera strejker och manifestationer. Rörelsens gemensamma krav är att:
• Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer
• Klimaträttvisa
• Följ Parisavtalet och bevisa det
• Lyssna på klimatforskningen

– Vi kräver att politikerna tar sitt ansvar genom att följa Parisavtalet och lyssna på IPCC-rapporterna; den enade klimatforskningen. Detta är helt avgörande, politikerna och makthavarna kommer svika oss och de framtida generationerna om de inte agerar, säger Sophia Axelsson, organisatör i Fridays For Future Stockholm.

I Stockholm blir det en extra stor skolstrejk fredag 14 februari. Den inleds kl 13.00 med en demonstrationsmarsch från Mynttorget till Medborgarplatsen. På Medborgarplatsen blir det sedan ett scenprogram med tal av forskare och Greta Thunberg, samt uppträdanden av Ison & Fille, Greekazo, 1.Cuz och Janice.

– Jag är stolt över att få vara med på Fridays for Futures skolstrejk 14:e februari och sprida hopp och ljus med min sång, säger Janice. Greta Thunberg och ungdomsrörelsen gör allt för att öppna makthavares och våra ögon för klimatkrisen och för att rädda vår värld. En förändring måste ske! Nu! Tillsammans gör vi skillnad och jag hoppas att ni är med oss vart ni än befinner er på fredag nästa vecka!

Källa: Pressmeddelande från Fridays For Future

Mer att läsa