Gå till innehållet

OS i Tokyo 2020 byggs med trä från hotade regnskogar

Borneos regnskog. Foto: CEphoto, Uwe Aranas, CC BY-SA 3.0

Trä från hotade regnskogar används för att bygga arenor till olympiska sommarspelen i Tokyo 2020. Livsmiljön för orangutanger och andra arter förstörs, enligt en ny rapport från fyra miljöorganisationer.

Minst 134 000 skivor av tropisk plywood från Malaysia och Indonesien har använts som gjutformar för cement till stadium och läktare vilket orsakat bestående skador i värdefulla regnskogsområden. Detta trots att organisatörerna och sponsorerna för de olympiska spelen 2020 har förbundit sig att ta hänsyn till hållbarhet. De ansvariga myndigheterna har nu beskyllts för att ha orsakat permanent förlust av tropisk regnskog i Indonesien och att livsmiljön för akut hotade orangutanger i Borneo har förstörts.

Anklagelserna riktas vidare mot den koreansk-indonesiska firman Korindo som har levererat plywood till OS-bygget. Miljöorganisationerna skriver i rapporten ”Broken Promises” att trä från regnskogen har använts för att bland annat bygga Ariake-arenan som ska bli en spelplats för volleyboll.

Enligt en artikel i The Guardian svarar Korindo att de har handlat enligt den indonesiska lagen och inte har använt olagligt trä och att avverkningarna har krävt en överenskommelse med de lokala samhällena. Men Korindo har tidigare anklagats för att illegalt ha eldat upp stora arealer regnskog i Indonesien för att kunna odla palmolja. Flera globala palmoljeleverantörer har därför slutat handla med dem.

Rainforest Action Network är en av de organisationer som har skrivit rapporten ”Broken Promises”. Hana Heineken är talesperson i organisationen:
– Att använda sig av Korindo är ett uppenbart brott mot de hållbarhetsprinciper som arrangörerna för Tokyos olympiska spel har utlovat.

Den skog i Kalimantan Timur på Borneo där Korindos underleverantörer avverkar består av habitat för orangutanger. Orangutangerna har blivit allt färre då avskogningen tar över och ca 80% av orangutangerna lever utanför skyddade områden. Det gör dem sårbara för avverkning, plantager och gruvexploatering.

Enligt hållbarhetsprinciperna för de olympiska spelen 2020 ska entreprenörer undvika olagligt trä och ta hänsyn till naturvärden. Men trä som plywood, behöver inte vara spårbar.

Heineken säger att de olympiska spelens nuvarande hållbarhetspolicy är oacceptabelt svag. De förslag som har tillkommit misslyckas med att styra upp handeln med tropisk plywood och det är den som orsakar avskogning i Indonesien och Malaysia.

Källor: Rapporten “Broken Promises“, The Guardian

Mer att läsa