Gå till innehållet

Oroväckande trend för atlantlaxen även i Nordamerika

Lax. Foto: Jarvin – Jarle Vines – Own work, CC BY 3.0, Link

Nyligen skrev Natursidan om att det råder kritiskt läge för Norges laxar. Nu kommer även en rapport om att antalet atlantlaxar som återvänder till Nordamerikanska floder i år är det tredje lägsta på 50 år.

Det menar Atlantic Salmon Federation i sin årliga rapport “State of Wild Atlantic Salmon Report“. Förutom att det senaste året är det tredje sämsta på 50 år är den långsiktiga trenden också negativ, vilket utgör ett hot mot arten.

I rapporten har 86 floder studerats och 2019 återvände 103 900 stora laxar till dem. I fjol var siffran 131 800. Även bland mindre laxar, som spenderat sin första vinter i havet, var resultatet magert – det åttonde lägsta på 50 år.

Försämringen för atlantlaxen beror enligt Atlantic Salmon Federation på att människan fortsätter förändra landskapet och vattenvägar med dammar, storskaligt jordbruk och invasiva arter. Denna påverkan gör dessutom floderna mindre motståndskraftiga mot klimatförändringar och i takt med att det blir varmare får laxarna allt svårare att anpassa sig till de högre temperaturerna.

Över huvud taget verkar det vara tufft för världens laxar. Här är en del av våra artiklar om laxar de senaste åren:
Kritiskt läge för Norges laxar – hotas av laxodlingar
Försvinnande istäcken får Japans laxpopulation att kollapsa
Kritisk värme i Alaska – laxar verkar få hjärtattack
Vanliga bekämpningsmedel hotar lax och späckhuggare
• Gruva hotar nyckelområde för laxar och grizzlybjörnar

Källor: CBC och Atlantic Salmon Federation

Läs mer

Mer att läsa