Gå till innehållet

Oroväckande issmältning i Antarktis och Arktis

Isberg vid Antarktis. Foto: Malin Hanning 

Isen på östra Antarktis har länge ansetts vara stabil av forskare. Men nu har NASA upptäckt att stora förändringar sker i området och det kan komma att förändra världens kustlinjer i en massiv havsnivåhöjning. 

Det är en grupp på fyra glaciärer på östra Antarktis som visat sig ha minskat med nästan tre meter sedan 2008 vilket tyder på stora förändringar i havet. Innan 2008 har inga större förändringar uppmätts i detta område över huvud taget. I en annan del av Antarktis sjunker isen med ungefär 0,24 meter per år. Orsaken tros vara förändringar i vindar och havsis som fört varmare vatten till de östra delarna av Antarktis.

LÄS ÄVEN: • Oväntat snabb smältning av permafrost frigör stora mängder växthusgaser

– Om varmt vatten kan nå tillräckligt långt bak kan det nå djupare och djupare i isen. Det kommer troligen snabba på glaciärsmältningen, men vi vet inte ännu hur fort det kan ske. Det är därför folk studerar de här glaciärerna. Om de börjar accelerera tyder det på att systemet destabiliseras, säger Catherine Walker, glaciärforskare hos NASA.

Förändringarna är små jämfört med vad som händer i västra Antarktis och det behövs mer forskning, men det finns nu en oro hos NASA-forskarna att de östra delarnas avsmältning ska påverka den intilliggande stora Totten-glaciären. Denna innehåller tillräckligt med is för att höja havsnivån med över 3 meter.

LÄS ÄVEN: • Rekordtunt istäcke på jordklotet – rekordvarmt 2016

Alarmerande rapporter även från Arktis
Samtidigt kommer rapporter från National Oceanic and Atmospheric Administration om att Arktis förlorat hela 95 procent av sin äldsta is på bara 30 år. Det anses allvarligt eftersom det är den gamla isen som håller ihop Arktis och håller havsområdet kallt även under den långa sommaren. Det innebär att de nordliga glaciärerna gått in i ett nytt stadie, som inte bara påverkar djur som valrossar och isbjörnar utan även hastigheten på den globala uppvärmningen i ett längre perspektiv.

LÄS ÄVEN: • Arktis hotas av kraftigt ökad trafik

Om Arktis börjar få isfria somrar kommer jorden värmas upp ännu mer. Det mörka havet absorberar nämligen mer värme från solen medan ett istäcke reflekterar tillbaka solstrålar och därmed minskar uppvärmningen.

Källor: NASA och Washington Post

Mer att läsa