Gå till innehållet

Örntrio delar på föräldraansvaret

Skärmdumpar från livesändningen. © 2019 StewardsUMRR, JCWiFi

I USA hjälps just nu tre vithövdade havsörnar åt med samma häckning. De turas om att ruva de tre äggen och om det blir som tidigare år kommer de även hjälpas åt att mata ungarna när de kläcks. Deras häckning kan följas via en webbkamera.

Vithövdade havsörnar lever normalt sett i monogama parförhållanden i stort sett livet ut. Men två hannar i Upper Mississippi River National Wildlife Refuge nära Fulton i Illinois har åtminstone sedan 2015 tillsammans hållit ett revir och hjälpts åt både med parning och att ta hand om ägg och ungar. Hannarna, kallade Valor 1 och Valor 2, parade sig båda två med honan Hope det året och året efter. 2016 fick trion tre ungar på vingarna.

Efter att två ägg kläckts 2017 attackerades deras bo av två andra vithövdade havsörnar. Även om Valor 1 och Valor 2 till slut lyckades försvara sitt revir så försvann Hope och har sedan dess inte setts till. Istället fick de båda fäderna ta hand om ungarna och fick båda två på vingarna.

LÄS ÄVEN: • De tappra örn-föräldrarna lyckades föda upp två ungar

I september 2017 anlände en ny ung hona till platsen och blev uppvaktad av både Valor 1 och Valor 2. Hon döptes till Starr och fick två ägg 2018 och återigen hjälptes alla tre åt att ta hand om ägg och ungar. I år har de tre örnarna fått tre ägg mellan den 18 och 24 februari.

LÄS ÄVEN: • Över 100 år sedan sist: Vithövdad havsörn häckar i New York

Det är inte enbart vithövdade havsörnar som kan ha hjälp från en tredje part. Det har även sexempelvis västlig snårskrika, men för vithövdade havsörnar är det sällsynt. Det har dock dokumenterats i bland annat Alaska 1977, Minnesota 1983 och Kalifornien 1992. Det var dock inte klargjort att ungarna hade två fäder, så som fallet är med trion i Illinois.

Källor: Bird Watcher’s Digest och Stewards of the Upper Mississippi River Refuge

Mer att läsa