Gå till innehållet

Orangutangers livsmiljöer blir palmoljeplantager – kända varumärken inblandade

Orangutang. Foto: Tbachner, Public Domain, Länk

En ny studie har granskat hur skogar som är livsmiljöer för orangutanger avverkas nära palmoljefabriker i Indonesien. De kom fram till att flera av de tio värsta fallen producerar palmolja till kända varumärken.

Enligt WWF har antalet orangutanger stabiliserats något de senaste 15 åren och 70 procent av dem lever nu i skyddade naturreservat. I områden med palmoljeplantager har de dock minskat i antal. Palmoljeproduktion kan ha en förödande effekt på djuren, säger WWF till BBC.

Trots löften från företagen att sluta köpa in palmolja som kopplas till skogsavverkning så har enligt studien stora företag som Nestlé, Procter & Gamble, Kellogg’s, General Mills, Avon, Mars, Mondelēz och många fler fortsatt indirekt sponsra avverkningen av orangutangernas skogar. Detta genom att anlita palmoljefabriker som troligen avverkat i sin närhet.

LÄS ÄVEN: • Palmolja och importerat nötkött störst utsläppsbovar för svensk konsumtion

– Rapporten är en riskanalys för att sätta ljuset på att både stora återförsäljare och handlare som har strikta regler mot att bidra till avverkning, köper in palmolja från fabriker som ligger i områden med hög risk för att avverka orangutangernas livsmiljöer, säger Leo Bottrill, vd på MapHubs.

LÄS ÄVEN: • Även RSPO-certifierad palmolja bidrar till kraftig skövling av regnskog

Enbart i maj förstördes skogar i närheten av 144 palmoljefabriker, enligt en rapport från MapHubs, som kartlägger naturtillgångar. I snitt avverkas 104 hektar runt de tio värsta palmoljefabrikerna.

Det är inte helt säkert att avverkningarna är kopplade till fabrikerna, men eftersom palmoljefrukter måste tas om hand inom 24 timmar efter skörden så ligger de flesta palmoljeplantager 25-50 km från fabriker och eftersom det saknas transparens är det svårt att veta vem som har ansvar.

LÄS ÄVEN: • Efter protester – RSPO förbjuder palmolja från avverkningar

Efter att rapporten publicerats har nyhetssajten Mongabay kontaktat de stora livsmedelsföretagen och flera av dem har nu inlett undersökningar kring fabrikerna eller till och med slutat handla med dem. Flera av dem har också struntat i att svara.

Källor: Mongabay och BBC

Mer att läsa