Gå till innehållet

Orangutangen som räddades från en bordell

Orangutang på rehabiliteringscenter i Borneo. Foto: Lisa Sihlberg http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-lisa-sihlberg/

En orangutang på samma rehabiliteringscenter i Borneo som tog hand om Pony. Denna individ har dock inte varit inblandad i sexindustrin. Foto: Lisa Sihlberg 

Naturvårdsfotografen Lisa Sihlberg reser runt i Borneo för att uppmärksamma utsatta arter och skyddsvärd natur. Här berättar hon om en hemsk upptäckt i ett rehabiliteringscenter för orangutanger. 

De flesta orangutangerna i rehabiliteringscentret har räddats från bränder som gång på gång härjar i Borneo, till stor del på grund av palmoljeindustrin. En av orangutangerna som bott där hade dock en annan historia.

– Den togs till fånga efter att hennes moder skjutits till döds. Det är oftast så det går till för att fånga orangutang-ungar. När hon hade åldern inne såldes hon till ett liv i prostutition. Jag förstod först inte själv vad min kollega menade, men den unga orangutanghonan särade på benen varje gång en man närmade sig, långt efter att hon blivit räddad av centret. Det var så hon med våld blivit uppfostrad. Turligt nog är hon nu frisläppt på en liten ö, där hon kan leva ett liv i det vilda tillsammans med kamrater av hennes egna sort, även om hon troligtvis aldrig kommer att glömma vad hon varit med om, berättar Lisa Sihlberg från Borneo.

Orangutangen som personalen på rehabiliteringscentret nämnde är troligen den uppmärksammade Pony, som befriades 2003efter att ha hållits fången i ett hus där män betalade för att ha sex med henne. Det krävdes ett års förhandlingar och en insats från militären för att frita henne.

Även om det är svårt att hitta fler tydliga exempel som Pony är prostituerade orangutanger inte en engångsföreteelse. Den spanska veterinären Karmele Llano, som jobbat på Borneo Orangutan Survival, menar i en intervju med spanska tidningen La Gaceta att fenomenet återfinns i flera asiatiska länder, särskilt bland arbetare i skogs- och palmoljeindustrin. Det bekräftas även av den spanska djurrättsorganisationen Fundación Altarriba, som menar att det även förekommer i thailändska bordeller.

Källor: Borneo Orangutang Survival Foundation och The Circular

Mer att läsa