Gå till innehållet

Omröstning utser Kanadas nationalfågel

 

Grå lavskrika – Kanadas nationalfågel, enligt organisationen Royal Canadian Geographic Society. Foto: Walter Siegmund, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8912552

Grå lavskrika – Kanadas nationalfågel, enligt organisationen Royal Canadian Geographic Society. Foto: Walter Siegmund, CC BY-SA 3.0

Royal Canadian Geographic Society har utropat Kanadas nya nationalfågel – grå lavskrika. En nära släkting till lavskrikan som lever i Sverige.

Den grå lavskrikan utsågs till nationalfågel efter en onlineomröstning på Canadian Geographics hemsida som fick över 50 000 röster. Det kan jämföras med när SOF BirdLife ordnade en omröstning om Sveriges nationalfågel i fjol och koltrasten vann. Då kom det in 54 000 röster, trots att Sverige bara har en dryg fjärdedel så många invånare som Kanada.

LÄS ÄVEN: • Koltrasten är fortfarande Sveriges nationalfågel.

Utnämningen mötte också viss kritik eftersom den kanadensiska organisationen valde att inte följa allmänhetens val. Flest röster och nästan dubbelt så många som grå lavskrika fick nämligen svartnäbbad islom (13 995 röster). Grå lavskrika (7 918) kom egentligen bara trea i omröstningen, efter fjälluggla (8 948).

Den grå lavskrikan är en tuff fågel som överlever de kalla vintrarna genom att hamstra mat i gömmor i skogarna. Den är även känd för att följa efter folk i hopp om att få en smakbit av matsäcken och kan då, som på bilden, vara väldigt orädd. Foto: Salempoupoune, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6491631

Den grå lavskrikan är en tuff fågel som överlever de kalla vintrarna genom att hamstra mat i gömmor i skogarna. Den är även känd för att följa efter folk i hopp om att få en smakbit av matsäcken och kan då, som på bilden, vara väldigt orädd. Foto: Salempoupoune, CC BY-SA 3.0.

Fågelskådaren David Bird (jo han heter så), deltog i den jury som till slut valde ut den sociala grå lavskrikan som finns i hela Kanada.

– Det är ett underbart affischnamn för våra barrskogar, våra nationalparker och för klimatförändringar. Det är en perfekt fågel för Kanada, menar han.

Precis som lavskrikan i Norden kan den grå lavskrikan vara orädd för människor och till och med äta korvbitar ur handen.

Nästa år fyller Kanada 150 år som land och Canadian Geographic Society tycker det vore utmärkt att då utse grå lavskrika till den officiella nationalfågeln. I dagsläget är det nämligen bara ett förslag från organisationen. Ungefär som när Dagens Nyheter “utsåg” koltrasten till nationalfågel på 60-talet.

De populäraste fåglarna i omröstningen, som juryn sedan valde en vinnare från:

Svartnäbbad islom — 13 995 röster
Fjälluggla — 8 948
Grå lavskrika — 7 918
Kanadagås — 3 616
Amerikansk taltita — 3 324
Korp — 1 680
Blåskrika — 1 037
Lunnefågel — 764
Amerikansk gråhäger — 617
Amerikansk spillkråka — 353

Källor: Canadian Geographic och London Free Press

Mer att läsa