Gå till innehållet

Omfattande illegal fågeljakt fortsätter i Cypern

Fågelnät. Foto: Erik Hansson

BirdLife i Cypern riktar stark kritik mot myndigheterna i landet som trots filmat bevismaterial inte tar den omfattande illegala fågeljakten på allvar.

I en studie från 2017 beräknar brittiska och cypriotiska fågelorganisationerna RSPB och BirdLife Cyprus att hela 2,3 miljoner fåglar av 153 arter dödades på Cypern enbart under hösten 2016. Fåglarna blir framför allt traditionell mat på öns restauranger, men i betydligt större skala än vad som tidigare var ”tradition”.

På en välkänd plats för att fånga och döda sångfåglar hänger fångstnäten tätt. På kort tid går ett gäng män runt och tömmer näten på hundratals fåglar, dödar dem och lägger dem i stora hinkar. Det visas i en video (se nedan) som BirdLife Cyprus publicerat. Filmen är bara det senaste beviset i mängden mot den illegala fågeljakten i området och fågelorganisationen har rapporterat om det i åratal till myndigheterna. De få insatser som skett har inte gjort någon skillnad i området.

Dagen efter att filmen här nedan spelats in uppgav myndigheterna att de inte hittat något misstänkt alls på platsen. Någon dag efter det återvände fågelföreningen till platsen och kunde se samma scener som i filmen – mängder med nät och fångade fåglar. Myndigheterna åkte dit igen efter några dagar och uppgav då att man hittade ett nät med en enda fågel i. Dagarna efter det såg fågelföreningarna åter omfattande fångst.

Enligt BirdLife International dödas det varje år minst 25 miljoner fåglar runt Medelhavet i illegal jakt, men det finns också uppgifter om att siffran kan vara minst tio gånger högre. Cypern anses vara det land runt Medelhavet där det jagas flest fåglar.

Källa: BirdLife Cyprus

Mer att läsa