Gå till innehållet

Oljeskadade fåglar hittade på Gotland – stort mörkertal

Oljeskadad storlom. Foto: Torsten Green-Petersen

Ett tiotal oljeskadade fåglar har i veckan hittats på Gotland, rapporterat P4 Gotland. Enligt BirdLife Sverige är mörkertalet stort och ett oljeutsläpp i känsliga områden kan döda hundratusentals fåglar.

Stötta den ideella verksamheten som jobbar med att rädda oljeskadade fåglar

BirdLife Sverige skriver på sin webbplats att den stora majoriteten av de oljeskadade fåglarna sannolikt dör till havs. De tio individer, bland annat storlommar och alkor, som hittats är därför troligen bara toppen av ett isberg.

Oljeutsläpp från fartygstrafiken söder och öster om Gotland anses ske regelbundet. Det är till och med som det största enskilda hotet mot den starkt hotade populationen av alfåglar som framför allt övervintrar söder om Gotland.

– En oljekatastrof där ute, eller vid fågelkolonierna på Karlsöarna, skulle kunna döda flera hundra tusen fåglar. Därför är det fortsatt extremt oroande att oljeutsläppen fortgår. En del av dem misstänks dessutom vara avsiktliga. Vissa mindre nogräknade rederier anser tydligen att kostnaderna för att genomföra byte/sanering av olja i hamn är för höga och väljer då istället att göra det till havs i hopp om att undgå upptäckt, skriver BirdLife Sverige.

Vad som orsakat utsläppet är ännu okänt.

För att rädda en oljeskadad fågel krävs en arbetsinsats på 1-2 timmars tvättande, men ofta måste fåglarna först äta upp sig för att klara av behandlingen. Det är därför ett stort arbete med att undsätta de oljeskadade fåglar som hittas. Mycket av jobbet utförs ideellt av Katastrofhjälp för Fåglar och Vilt (KFV). Stötta deras verksamhet genom att bli medlem i KFV (100 kr) eller skänk pengar via bankgiro 5853-9537 eller Swish: 1233 204 757 (läs mer).

Källor: P4 Gotland och BirdLife Sverige

Mer att läsa