Gå till innehållet

Oljeborrning i Arktis förstör tvågradersmål

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr - Agência Brasil via Wikimedia

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil via Wikimedia

I början av året kom ny forskning som visade att om vi ska klara tvågradersmålet krävs en lång rad åtgärder och att vi låter mycket olja ligga kvar. Bland annat all olja i Arktis. Detta till trots inleder Shell  i sommar borrandet efter olja i Arktis. Dessutom har de nyligen lobbat igenom ett förslag i EU om begränsningar i satsningen på förnybara energier.

Shell uppmärksammades nyligen i media för sina planer att påbörja borrandet efter olja i Arktis till sommaren. Trots att en ny forskningsrapport slår fast att ingen oljeborrning får ske i Arktis om målet med “bara” två graders uppvärmning ska nås.

Det är inte de enda framgångarna Shell haft på sistone. De har också lyckats påverka EU:s svaga mål för förnybar energi genom intensiv lobbying.

De verkar dock inte så intresserade av att folk ska få reda på deras arktiska planer. När de nyligen utlyste en tävling för filmskapare att göra deras kommande reklamfilmer fick inte arktisk olja nämnas. Något som Greenpeace uppmärksammat och tolkat som en ännu större anledning att upplysa folk om planerna. I april anordnade de en uppmärksammad aktion ombord på Shells oljerigg.

Greenpeace har just nu en namninsamling för att försöka hindra Shell att borra i Arktis.

Källor: Greenpeace och The Guardian

Mer att läsa