Gå till innehållet

Oljeborrning ännu ett hot mot världens mest sällsynta delfin

Det finns bara ungefär 55 exemplar kvar av världens minsta och mest hotade delfin, mauis delfin, och de lever alla längs norra Nya Zeelands västra kust. I detta område hotas de framför allt att fastna i fiskares nät och både WWF och International Whaling Commision (IWC) försöker sätta press på den nya zeeländska regeringen att införa ett större skyddsområde än det som upprättades i september 2013 närmst kusten. Nu har det dykt upp ännu ett hot mot mauis delfin – oljeborrning.

Nya Zeeland skryter om hur mycket de borrar efter olja och vilken framtidsbransch det är på sin hemsida och har nyligen öppnat upp 3000 kvadratkilometer av delfinernas område för oljeborrning. Som vi skrivit om tidigare finns det en koppling mellan borrning efter olja och mass-strandningar av valar och delfiner.

Mauis delfin är därför mer utrotningshotad än någonsin tidigare. Ett enkelt sätt att protestera är att skriva under WWF:s namninsamling.

Ett av företagen som intresserat sig för att provborra i området är norska Statoil, som även planerar att borra utanför en fågelö i Svalbard.

Källa: WWF

Mer att läsa