Gå till innehållet

Oljebolag stäms för att ha dumpat miljöfarligt avfall i naturen nära by

Området Vaca Muerta i Patagonien, Argentina. Foto: Damián H. ZanetteEget arbete, CC BY-SA 4.0, Länk

Ursprungsbefolkning i Argentina stämmer oljebolag för miljöförstörande borrning efter olja i Patagonien.

Oljebolagen Exxon, Total och Pan American Energy (som delvis ägs av BP) anklagas för att ha dumpat miljöfarligt avfall från fracking i känsliga naturområden och bara fem kilometer från bosättningar. Nu stämmer ursprungsbefolkningen bolagen, samt lokala myndigheter och ett företag som skulle ta hand om avfallet.

Enligt Greenpeace är även oljebolagen Shell och Total inblandade i att dumpa tusentals ton giftigt olje- och industrivatten från fracking i stora illegala avfallsdammar i Patagonien.

LÄS ÄVEN: • Fåglar flyr fracking-områden

Varje månad ger en av frackingbrunnarna upphov till mellan 600 000 och 850 000 liter avfallsvatten. I området finns 830 frackingbrunnar och en av platserna där vattnet dumpas ligger bara 5 kilometer från en by enligt Greenpeace.

LÄS ÄVEN: • Ansökan om att borra efter olja och gas på Gotland

– Så som de här oljebolagen arbetar är ren miljövandalism och visar hur lite kontroll lokala myndigheter faktiskt har. Oljedränkt jord och förorenad luft kanske är standard för bolag som Shell och Total, men Argentinas regering har inte råd att fortsätta sätta oljeindustrins vinster före samhällets hälsa. När klimatforskare varnar för att vi bara har tolv år på oss att halvera de fossila utsläppen är det vansinnigt att spendera miljarder dollar för att förstöra Patagonien med fracking, säger Paul Horsman, klimat- och energitalesperson för Greenpeace Andino i ett pressmeddelande.

Källa: Ecowatch och AFP

Mer att läsa