Gå till innehållet

Ökat intresse för att arrangera björnskådning

Brunbjörn. Foto: Niclas Ahlberg

Allt fler är intresserade av att starta verksamhet kring att få uppleva björnar.

I Västerbotten finns idag två företag som jobbar med att ta ut besökare för att få uppleva björnar i naturen. Fler än så är det dock intresserade av att testa att starta en sådan verksamhet och därför har länsstyrelsen bjudit in till ett samråd för att informera om vilka regler som gäller för att exempelvis mata vilda björnar.

LISTA PÅ ARRANGÖRER AV BJÖRNGÖMSLE I VÅR NATURTURISM-AVDELNING

Ett vanligt sätt att uppleva björnar är att besökarna sitter i någon sorts koja eller gömsle och helt enkelt väntar på att få se björnar som lockas till platsen genom att där läggs ut mat. Det är en metod som använts med stor framgång på många håll i landet. Läs exempelvis det här bildreportaget från ett björngömsle i Finland.

LÄS ÄVEN: • Dubbelt så många björnar i Västernorrland – nu startas naturturism

I Finland har man jobbat med foto-åtlar i 20 års tid utan att ha några problem eller sett någon förändring hos björnarna. De är fortfarande skygga för människor och det sker inte någon kraftig ökning i antal björnar i området.

LÄS ÄVEN: • Naturupplevelsen: Spännande och känslosam natt i björngömsle

Naturturismföretagaren Lars Malmström säger till Sameradion att han också ser ett ökat intresse. Inte minst eftersom turistföretag vill locka turister till glesbygden även på somrarna.

Källor: SVT Västerbotten och Sameradion

Mer att läsa