Gå till innehållet

Okänt oljeutsläpp pågår fortfarande – snart USA:s största någonsin

Oljeutsläpp i Mexikanska golfen under Deep Water Horizon. Foto: kris krügFlickr: Oil Slick, CC BY-SA 2.0, Link

Deep Water Horizon 2010 är kanske den mest kända oljekatastrofen i USA, men sex år tidigare skedde en annan oljeolycka som sedan dess fortsatt släppa ut olja i Mexikanska golfen. Snart är Taylor Energy-utsläppen de värsta i USA:s historia.

Nyligen gjordes en utredning av utsläppen från Taylor Energys oljeutsläpp som började 2004 och som pågår än. De kom fram till att det släpps ut uppemot 100 000 liter olja om dygnet, i över 14 års tid. Det är minst 566 miljoner liter olja som läckt ut i havet, troligen mer. Denna oljeläcka är därmed en av de värsta i USA:s historia och den fortsätter att bli värre och värre. Deep Water Horizon släppte ut knappt 660 miljoner liter olja.

Både Associated Press och Washington Post har gjort reportage om läckan de senaste åren och då avslöjat att USA:s motsvarighet till Kustbevakningen mörkat både att utsläppen pågått och hur omfattande de är. Direkt efter medias avslöjanden har de dock höjt beredskapen och gjort större insatser för att städa upp oljan.

LÄS ÄVEN: • Trump och republikaner öppnar snabbt upp för oljeborrning i Alaska och Nevada

Taylor Energy stämdes 2012 för oljeutsläppet och flera rättsfall pågår kring oljeutsläppen. Bland annat har Taylor Energy stämt USA:s inrikesdepartement för att oljebolaget vill ha tillbaka flera miljarder som de lagt undan i en fond för att städa upp efter sig. Miljöorganisationer har också stämt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) för att de inte i tid tagit fram ekonomiska analyser av oljeutsläppen.

Samtidigt försöker Donald Trump genomföra planer på att öppna upp hela 98 procent av statens havsområden för olje- och gasborrning.

Källa: CNN och Washington Post

Mer att läsa