Gå till innehållet

Ökad skogsavverkning när fattiga länder blir rikare

Regnskog på Madagaskar. Foto: Frank Vassen via Flickr https://www.flickr.com/photos/42244964@N03/

Regnskog på Madagaskar. Foto: Frank Vassen via Flickr

En ny studie med data från 130 länder visar att när fattiga länder får högre intäkter per capita så ökar ofta skogsavverkningen i landet. 

Med hjälp av satellitdata och undersökning av närliggande länder med liknande förutsättningar när det exempelvis gäller väder kunde forskarna komma fram till att effekten var tydligast i de fattigaste länderna. När invånarna fick mer intäkter per person ökade också skogsavverkningen i området. Exakt varför detta samband existerar har inte forskarna kommit fram till, men de spekulerar i att det kan bero på att ökade intäkter leder till att skogar huggs ned för att istället ombildas till jordbruk.

Området söder om Sahara i Afrika pekas på grund av den här forskningen ut som ett viktigt område för framtidens klimat. I takt med att länderna i området blir rikare finns risken att skogsavverkningen också kommer öka.

– Det är särskilt oroväckande eftersom Afrika rymmer några av världens största orörda skogar. Faktorer som kan hålla skogsavverkningen i schack i andra tropiska regioner, så som välfungerande styre, kontrollsystem och fred, saknas på många håll i tropiska Afrika, säger forskaren Ian McCallum, en av rapportens författare.

Källor: Mongabay och Nature

Mer att läsa