Gå till innehållet

Ökad press för att stoppa troféjakt på alpstenbock

Alpstenbock (Capra ibex). Foto: Francesca Lo MantoOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Troféjakt på alpstenbockar är en lukrativ affärsverksamhet i Schweiz. Det kan kosta nästan 200 000 kronor att skjuta en gammal hanne. Varje år skjuts 36 procent av alla alpstenbockar som är elva år eller äldre i området Valais. Nu höjs röster för att stoppa troféjakten.

Alpstenbocken (Capra ibex) är en av flera stenbockar i världen. Den är inte hotad och enligt Internationella naturvårdsunionens rödlista är dessutom populationen ökande, åtminstone globalt.

I området Valais i Schweiz säljs det ungefär 100 jaktlicenser per år och det finns även paketresor där det ingår guide, boende och rättighet att skjuta en eller flera alpstenbockar.

Men verksamheten väcker protester. Inte minst efter att schweizisk tv visat bilder på en amerikansk jägare som poserar vid en skjuten gammal alpstenbock.

Den schweiziska naturorganisationen Pro Natura, säger till tv-kanalen RTS att jakten är “vettlös” och att om djuren behöver regleras i antal borde det inte vara ett arbete för troféjägare.
– Det ger Valais och jakt i allmänhet en dålig image.

Varje år skjuts 36 procent av alpstenbockarna som är minst elva år gamla i Valais. Enligt Jean-Michel Gaillard, forskningschef vid French National Centre for Scientific Research, är det en väldigt hög andel som kan hota balansen i populationen eftersom det är de gamla hannarna som parar sig.

Alpstenbock är en fridlyst art i Frankrike och Italien och nu höjs röster för att så ska bli fallet även i Schweiz. En namninsamling har på kort tid fått in 35 000 röster för att stoppa troféjakten och lokala politiker har meddelat att de kommer diskutera ett förbud.

Källor: RTS och Swissinfo

Mer att läsa