Gå till innehållet

Ökad fågeljakt i Egypten efter revolutionen

egyptienEnligt en rapport som skrevs 2005 av Nature Conservation Egypt, BirdLife Internationals avdelning i Egypten, fångas eller skjuts hundratusentals om inte miljontals flyttfåglar när de passerar landet under höst och vinter.

Efter den egyptiska revolutionen i början av 2011 vittnar dock naturvårdare om att den här jaktsäsongen är den värsta de sett på länge. Stora nät hängs upp i naturreservaten och med hjälp av lockbeten och uppspelade lockläten fångas så många fåglar att jägarna inte ens hinner tömma näten.

Hårdare ekonomiska tider, säkerhetsbrister och politisk turbulens tros vara anledningarna till att det sker allt fler brott mot lokala lagar och internationella överenskommelser i naturreservaten.

– Det är svårt att väcka frågor om att fåglar dödas när samma sak händer med människor, säger Sherif Baha El Din, medgrundare av Nature Conservation Egypt. Lösningen är extremt komplex och jag vet inte hur den här jakten kan stoppas utan ett politiskt samarbete, som inte är speciellt trolig.

– Det är en av många fruktansvärda situationer som sker medan landet försöker röra sig framåt, säger naturvårdaren Mohamed El Maghraby. När det till slut görs något kommer det inte finnas något kvar att skydda.

Källa: Egypt Independent

Mer att läsa