Gå till innehållet

Ojnare – det här har hänt på sistone

Nordkalks gruva i Vimmeli i Finland. Foto: Cathlyn CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Nordkalks gruva i Vimmeli i Finland. Foto: Cathlyn CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Efter att DN i förra veckan “avslöjade” att Ojnare-området och Bästeträsk skulle räddas har fortfarande inget klart besked kommit. Ska det bli kalkbrott eller ska färskvattnet och de höga naturvärdena skyddas? Det här har hänt sedan sist.

Kampen om Ojnare har inte bara väckt stor uppmärksamhet i Sverige. Även internationell media har uppmärksammat det. Huffington Post skriver om Gotlands vattenbrist och att det är en skam att inte området är skyddat för att inte ön ska få samma problem med färskvatten som Kalifornien har för närvarande.

Här hemma gav regeringen länsstyrelsen på Gotland i uppdrag att utreda om det finns andra skyddsvärda områden på ön “av tillräcklig kvalitet och omfattning som kan motsvara området Bästeträsk”.

Utredningen blev klar igår och fastslår att “Inget område kan ersätta Bästeträsk“. Länsstyrelsen skriver i sin kompletterande utredning att hela området kring Ojnare och Bästeträsk bör skyddas.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe gav sig in i debatten i veckan och menade att ett skydd av naturen kommer leda till att kalk- och cementindustrin dör ut på Gotland.

Miljöminister Åsa Romson har meddelat att beslut i frågan bör komma på måndag.

Källor: P4 Gotland

Mer att läsa