Gå till innehållet

Obemannad farkost kartlägger fisk för att bättre förstå ekosystem

Autonaut. Foto: Olof Olsson, Stockholms universitet

En fem meter lång, helt tyst och förarlös farkost som drivs av vågkraft och solpaneler befinner sig nu utanför västra Gotland. Där ska den kartlägga förekomsten av fisk för att bättre förstå sambanden mellan olika arter och hur vi kan nyttja havets resurser på ett hållbart sätt.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet och i pilotstudien ska skeppet “Autonaut” kartlägga ett av de rikaste områdena i Östersjön – väster om Gotland där en av de största havsfågelkolonierna finns (Karlsöarna) och där det även bedrivs ett delvis intensivt fiske efter skarpsill och strömming. På Karlsöarna lever upp mot 80 000 fiskätande fåglar och enligt SLU kan de konsumera omkring 3000 ton fisk under häckningsperioden mellan april och juli.

Sillgrisslor på Stora Karlsö. Foto: Niclas Ahlberg 

– För att förvalta de marina ekosystemen måste vi förstå interaktioner mellan olika arter, men också hur detta relaterar till ett modernt och hållbart resursnyttjande. Det kan till exempel vara nödvändigt att reglera fisket under vissa delar av året för att det ska finnas tillräckligt mycket föda för havsfåglar, menar Jonas Hentati-Sundberg, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

LÄS ÄVEN: • Nytt åldersrekord för sillgrissla på Stora Karlsö

Autonaut kan antingen programmeras att köra olika rutter eller styras direkt via satellit. Den är helt ljudlös och betydligt billigare än att åka ut med traditionella fartyg. Med hjälp av ett avancerat vetenskapligt ekolod kommer farkosten kunna ge information om fiskstimmens storlek och utbredning, men även dykande sillgrisslor registreras av ekolodet.

– På sikt finns möjligheter till att bearbeta och presentera information i realtid. Autonaut kan dessutom utrustas med andra typer av vetenskaplig provtagningsutrustning, vilket kan vara intressant för att öka kunskapen om andra delar av ekosystemet och Östersjöns miljötillstånd, säger Joakim Hjelm, avdelningschef för SLU Aquas havsfiskelaboratorium i Lysekil.

LÄS ÄVEN: • WWF ger Sverige bottenbetyg för bristande skydd av Östersjön

Om den här pilotstudien anses lyckad finns planer på en större studie under 2018-2021 i samma området, samt liknande studier i andra ekosystem, så som Gullmarsfjorden på Västkusten.

Källa: SLU

Mer att läsa