Gå till innehållet

Obama stoppar borrning i Arktis

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr - Agência Brasil via Wikimedia

Oljeplattform. Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil via Wikimedia

Obama-administrationen förväntas stoppa borrning efter olja och gas i stort sett hela Arktis och längs Atlantkusten fram till 2022. Beslutet kan komma redan inom en vecka.

I förra veckan meddelade också USA:s president Barack Obama och Kanadas premiärminister Justin Trudeau att de skulle följa “vetenskaplig standard” när det gäller att ge tillstånd till att borra efter olja och gas i Arktis.

Planerna på att borra efter olja i Arktis har mötts av starka protester från miljöorganisationer och folk som bor i området. Dessutom har båda presidentkandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders sagt att de är emot borrandet. Det är några av de troliga anledningarna till att Obama-administrationen nu ser ut att fatta ett beslut om att stoppa all oljeborrning i Arktis och längs Atlantkusten.

Oljebolagen Shell, ExxonMobil och Chevron, samt flera republikaner har velat tillåta borrningen, men de ser nu ut att få vänta till 2022 innan det kan bli aktuellt att borra i området igen.

Det finns dock tecken på att oljebolagen själva drar sig för att satsa på att leta efter olja i Arktis. Shell meddelade i höstas att man slutar borra i ett specifikt område utanför Alaska eftersom det var svårt att få lönsamhet i projektet (läs mer här). I november gav även Statoil upp sina borrningsplaner utanför Alaska.

Källa: The Guardian

Mer att läsa