Gå till innehållet

Obama föreslår enormt reservat i Alaska

Arctic National Wildlife Refuge. Foto: Steven Chase, U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia

Arctic National Wildlife Refuge. Foto: Steven Chase, U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia

På söndag 25 januari utannonserade Obama-administrationen i USA planer på att skydda hela 48 600 kvadratkilometer vildmark i Alaska för att förhindra att det borras efter olja i området. Det är bara en av flera projekt Barack Obama planerar att lansera för att skydda naturområden från gas- och oljeutvinning.

– Alaska’s National Wildlife Refuge är en otrolig plats – orörd och ostörd. Den försörjer renar, isbjörnar och allehanda marint liv, otaliga fåglar och fiskar. I århundraden har den försörjt många ursprungsbefolkningar i Alaska. Men den är väldigt känslig, sa Barack Obama i en film från Vita Huset.

Området, som är fyra gånger så stort som Skåne stoppar många av de planer på att leta efter olja i området. Obama har också, enligt källor till Washington Post, planer på att göra delar av norra ishavet förbjudna för oljeborrning. Administrationen menar att områdena är olämpliga för gas- och oljeborrning på grund av risken för olyckor.

Republikanen Lisa Mrkowski i Alaska kallar beslutet “en attack mot vår suveräntitet” och undrar varför “administrationen kan tänka sig att förhandla med Irak, men inte med Alaska”. Beslutet hyllas däremot av miljöorganisationer som menar att vissa områden är helt enkelt för speciella för att borras i.

Läs mer:
Den problematiska situationen för Alaskas vargar.

Källa: Washington Post

Mer att läsa