Gå till innehållet

Nyupptäckt insekt namnges efter konstnären Bo Mossberg

Bo Mossberg vid sin arbetsplats. Foto: Erik Hansson

Aprionus mossbergi – så heter den nya insekten för vetenskapen som forskarna Mathias och Catrin Jaschhof döpt efter konstnären Bo Mossberg. Det är inte första gången de döper sina fynd efter personer de ser upp till.

Artens svenska namn skulle kunna bli Mossbergs vedgallmygga och det är inget stort kryp. Bara 1-2 millimeter långt och därmed svår att få syn på, men nu har den lilla okända vedgallmyggan ett namn, med en fin historia bakom.

Det började med att forskarna Mathias och Catrin Jaschhof var på besök hos skogshjälten Mats Karström i Vuollerim i Jokkmokks kommun. Han har kämpat fram skydd av större och fler skogsområden än någon annan i landet och dessutom inspirerat och lärt upp åtskilliga andra.

Från Vuollerim till Öland
Det var också i Vuollerim som forskarna för första gången kom i kontakt med Bo Mossbergs konst när Mats Karström visade den för dem. De blev hänförda och köpte flera målningar. Det ledde i sin tur till att de fick kontakt med Bo Mossberg och eftersom de också har hus på Öland så resulterade kontakten i att det sattes upp en så kallad malaisefälla för att fånga insekter på Mossbergs tomt på ön. Det var i den fällan som den dittills obeskrivna vedgallmyggan kunde hittas sommaren 2019 och som nu också få sitt namn.

– Genom att namnge den här arten efter Bo Mossberg hedrar vi Sveriges enastående, otroligt produktiva naturillustratör. Hans oeuvre, samlat i ett antal framgångsrika böcker inkluderar “Nordens flora”, har fascinerat och inspirerat generationer av natur- och konstälskare i Sverige och utomlands, skriver Mathias Jaschhof, som nyligen varit med och beskrivit 13 nya arter.

Ungefär så här ser den ut, Mossbergs vedgallmygga.

Hedrad och glad
Bo Mossberg berättar att de har mycket fint på tomten på Öland. Marken är kalkrik och de har bland annat mycket orkidéer.
– Mathias besökte stället på Öland och placerade en malaisefälla på tomten. När han satte ut den sa han att om de hittar något nytt så får den sitt namn efter dig. Så enkelt gick det till, berättar Bo Mossberg och fortsätter:

– Det kunde jag ju inte säga nej till. Det var en ära och en fin gest. Jag är väldigt hedrar och glad, säger Bo Mossberg, som fortsätter att måla aktivt och för tillfället jobbar med en ny utställning till Linnés Hammarby utanför Uppsala 8 maj-9 juli.

Förevigade av vedgallmyggor
Mats Karström, som haft Bo Mossberg som idol sedan han var “en liten grabb”, gläds över att ha kunnat sammanföra forskarna och konstnären.
– Det var så roligt att de ville köpa hans tavlor och extra kul att det till slut anknöt till Öland när de satte upp fällan på Mossbergs tomt. Det var som att våra världar kopplades ihop – här uppe och där nere.

Mats Karström berättar att forskarna Mathias och Catrin Jaschhof är väldigt medvetna om vikten av naturvård. De har satt ut malaisefällor på platser där det finns skyddsvärda skogar och när de hittat nya arter för vetenskapen har de ibland fått namn efter personer som gör insatser för naturen.

– De har döpt arter efter naturvårdare vid flera tillfällen och Mathias och Catrin både uppmuntrar och lyfter naturvårdare och gräsrötterna som kämpar för skogarna. Det är så viktigt. Man kan känna sig så liten och ensam i den här kampen ibland. Man hade kanske inte orkat vidare om man inte blivit sedd, säger Mats Karström.

Forskarduon hittade faktiskt även en ny vedgallmygga för vetenskapen i malaisefällan på Mats gård. Den fick namnet Peromyia karstroemi efter skogshjälten själv.

En bra bit över 100 mil längre söderut har nu även hans vän och en av våra stora naturskildrare uppmärksammats och förevigats. Tack vare en knappt två millimeter lång mygga, som nästan ingen sett och som nästan ingen antagligen heller kommer att se.

Mer att läsa