Gå till innehållet

Nytt tranrekord slaget i Sverige

Tranor vid Pulken under rekordräkningen 24 mars 2019. Foto: Lars Hansson

Det är oerhört mycket tranor i landet just nu i slutet av mars 2019. Över 15 000 tranor rastar på den klassiska “Trandansen” vid Hornborgasjön i Västergötland och det slogs under söndagen ett nytt tranrekord vid Pulken i Skåne. 

Pulken i Vattenriket i östra Skåne lockar allt fler tranor. Den senaste veckan har där varit ungefär 3000 individer, men på “Trandagen” söndag den 24 mars kom plötsligt mängder av tranor till området och när räknarna var klara kunde det konstateras att hela 9900 tranor rastade vid Pulken. Två dagar senare slogs rekordet igen när 10 400 tranor räknades in.

De kommer troligen att stanna på platsen i några dagar så det finns goda möjligheter att uppleva detta mäktiga fågelskådespel i Skåne i veckan.

LÄS ÄVEN: • Bildreportage från 18 800 tranor vid Hornborgasjön.

Bor du längre västerut så lockar även Hornborgasjön som vanligt mängder av tranor. I dagsläget är över 15 000 tranor på plats. Där är det en bit kvar till rekordet på över 26 000 tranor. Oftast sker toppnoteringen för Hornborgasjön i slutet av mars eller början på april.

Det är inte omöjligt att det slås fler tranrekord i vår. I vintras räknades det till 250 000 tranor i Spanien och många av dem är på väg upp till Norden för att häcka.

Följ Pulkens tranor live via den här webbkameran

Vid Pulken matas tranorna av Länsstyrelsen och Kristianstads Lagerhusförening. Detta görs för att undvika att tranorna istället äter på böndernas nysådda åkrar och därmed orsakar ekonomiska förluster.

Källor: P4 Malmöhus, Hornborgasjöns transtatistik och Pulkens transtatistik

Mer att läsa