Gå till innehållet

Nytt stort däggdjur upptäckt i Brasilien

Läs om fler nyupptäckta arter här.

I slutet av november upptäcktes en ny dvärgtigerkatt i Brasilien och i förra veckan ett nytt trädpiggsvin. Nu är det dags igen och den här gången rör det sig om ett ännu större däggdjur – en ny tapir-art som lever i Brasilien och Colombia. Det är ett av de största djuren som lever i Sydamerika, men dess existens har hittills bara varit känt av lokalbefolkningen i området.

Den nyupptäckta nya tapir-artens större släkting låglandstapir. Foto: Whaldener Endo via Wikimedia Commons

Den nyupptäckta nya tapir-artens större släkting låglandstapir. Foto: Whaldener Endo via Wikimedia Commons

Den nya tapiren har fått det vetenskapliga namnet Tapirus kabomani efter den lokala stammens ord för tapiren “Arabo kabomani”. På svenska blir det ungefär kabomansk tapir.

Tapirus kabomani är den femte tapir-arten och den första som upptäckts sedan 1865. Den är betydligt mindre, har mörkare hår och väger bara en tredjedel jämfört med låglandstapiren som också finns i Brasilien.

Upptäckten har gjorts på grund av att forskare tagit fasta på lokalbefolkningens berättelser om att det finns en mindre sorts tapir i området. Påståendena började undersökas av paleontologen Mario Cozzuol för tio år sedan. Med hjälp av skelettfynd, genetiska prover och nyligen också bilder från kamerafällor kunde till slut den “kabomanska tapiren” upptäckas.

Källa: Mongabay.com

Mer att läsa