Gå till innehållet

Nytt stöd att söka för svenska företag inom naturturism

Ett svenskt naturturismföretag besöker en vacker skogstjärn. Foto: Marie Mattsson 

Tillväxtverket har meddelat att det nu finns ett nytt stöd som kan sökas av företag inom naturturism. Målet är att skapa fler svenska företag som arbetar med hållbara naturupplevelser över hela landet.

LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.

Antalet utländska gästnätter på svenska hotell, vandrarhem, campingar och stugor landade på 17,4 miljoner under 2018. Det är en ökning med sju procent jämfört med året innan.

Nu ska ett nytt stöd från Tillväxtverket få fler små och medelstora svenska naturturismföretag att nå ut till internationella kunder.

Stödet riktar sig till företag inom naturturism med en årlig omsättning på minst 250 000 kronor och högst 4,5 miljoner kronor och är uppdelat i två inriktningar. Den ena är till för att naturturismföretagen ska bli bättre på att nå internationella marknader och målgrupper digitalt och det andra kan sökas för att köpa tjänster som anpassar företaget till en internationell marknad eller för att delta i kompetensutveckling.

LÄS ÄVEN: • Stora däggdjur i Sverige en av världens 50 bästa vildmarkssemestrar

– Målet för insatsen är att öka andelen internationellt konkurrenskraftiga företag som arbetar med hållbara naturupplevelser över hela landet. Det ska finnas internationellt efterfrågade upplevelser, produkter och erbjudanden inom naturturism, skriver Tillväxtverket.

LÄS ÄVEN: • Prisbelönt naturturismguide om utmaningarna för branschen

Det går att söka mellan 15 000 och 50 000 kronor, men bara upp till hälften av vad ett projekt kostar. Ansökan ska skickas in senast den 19 april 2019 och kan sökas via 15 av landets 21 regioner.

Källa: Tillväxtverket

Mer att läsa