Gå till innehållet

Nytt rovdjur för Skandinavien upptäckt

Europeiska underarten till guldschakal. Foto: Attis1979. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canis_aureus_2.jpg#/media/File:Canis_aureus_2.jpg

Europeiska underarten till guldschakal. Foto: Attis1979. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

I veckan hittades ett nytt rovdjur för Skandinavien när en guldschakal blev påkört nära Karup i Danmark. Guldschakaler finns på sina håll i Europa och har setts på sistone i Tyskland, men individen som tyvärr avled i trafikolyckan är den första som setts i Norden.

Hur guldschakalen kom till Danmark är oklart, men det är inte omöjligt att den rört sig via Tyskland och genom grönområden upp i vårt grannland i väst. Så har nämligen de vargar som etablerat sig i Danmark gjort.

– Mårdhunden gillar vi inte, men vargen hör hemma här och ska beskyddas. Nu ska vi diskutera hur vi ställer oss till om det kommer in fler guldschakalaer i landet, säger Ella Maria Bisschop-Larsen, chef på Danmarks Naturfredningsforening till TV2.

Guldschakalen är släkt med vargen, men är betydligt mindre och väger bara mellan sju och 15 kilo (en räv väger normalt mellan 6,5 och 8 kilo). Guldschakalen lever i ett bälte från sydostasien till norra Afrika och södra Europa. Den äter framför allt gnagare, harar, rådjur, insekter, frukt och fågelägg.

Källa: TV2

Mer att läsa